Pardon me – men jeg er nok lidt af en kaffe-snob!
En dag her i ugen, blev vi beriget med et besøg af Dennis’ datter – eller min pap-datter om man vil :) Det var morgen, og vi skulle selvfølgelig have kaffe! :) Hun spørger mig så, om min Nespresso-maskine kunne lave et espresso-shot? Det kan den da – om hun var til stærk kaffe om morgenen? Nej – hun ville da lave is-kaffe. Fremgangsmåden var derfor et varmt skud espresso, chok-nedkølet med isterninger, og noget der lignede en halv liter sødmælk! Og kaffesirup. Jeg var rystet i min grundvold over, at denne misforståelse stadig er så udbredt. Specielt da hun sagde, at hun plejer at lave det af afkølet Nescafé! Kunne ikke lade være med at grine højt! En pige på 21 – som oveni købet er regulær café-gæst – burde vide bedre! ;)

Hun måtte i lære hos mig. Pronto! Og det er ganske vist lidt tidskrævende, men ikke besværligt! Med lidt forberedelse, kan man servere god is-kaffe hver morgen :)

Kunsten ligger jo i, at bevare smagen – derfor skal essensen trækkes ud af de malede kaffebønner – og det er dén del som er tidskrævende, men som heldigvis lønner sig i udfaldet! Og man kan lave en ganske stor mængde på én gang :)

Til en ‘standard-portion’ som lander på ca. 1,5 L ren kaffe-essens skal du bruge:

 • 2 liter koldt vand
 • 125-130g. malede kaffebønner
 • – Jeg favoriserer Starbucks “Veranda Blend” som ganske vist er en blonde blend, og derfor mild – men den har ingen syrlig eftersmag, og er perfekt til os, som foretrækker en sød iced coffee. Desuden kan de købes stort set overalt.

  Hæld den malede kaffe i en stor skål (jeg anbefaler en glasskål – husk at kaffe kan give nogle grimme aflejringer!) og rør godt rundt til kaffe og vand er kombineret. Lad derefter blandingen trække i køleskab i min. 12 timer – jeg lader det gerne stå et døgns tid. Rør gerne rundt i det engang imellem.
  Når blandingen er trukket færdig, skal kaffegrumsen sies fra – dette gøres nemmest hvis man har en kaffemaskine med løs kolbe og filterholder – jeg sætter bare et rent kaffefilter i holderen, og hælder kaffe-blandingen i lidt af gangen, så den rene, kolde kaffe ryger ned i kolben – man skal skifte filter et par gange! Når dette er gjort, hældes kaffe-essensen på en flaske med patentprop og opbevares i køleskabet. Jeg aner ikke hvor længe det faktisk kan holde sig, men rygterne siger knap 1 måned – så gammelt når det dog aldrig at blive her! :D

  Til den perfekte iskaffe hælder jeg først ca 1 cl. kaffesirup i et højt glas, derefter fylder jeg halvt op med isterninger, og fylder derefter glasset 3/4 op med kaffe-essens – derpå hælder jeg sødmælk på for resten :)
  Rør rundt inden du smager på den :)

  You’re welcome! :D