For ikke så forfærdeligt længe siden, kom jeg til at snakke hårpleje med en veninde. Da snakken faldt på variationen af ‘hår-diagnoser’ som man er nødsaget til at tage stilling til, når man står og skal købe shampoo, kom jeg tørt til at sige, at jeg får special-lavet shampoo og conditioner fra USA.
Dén hang lidt tid i luften! Og det gik langsomt op for mig, hvor snobbet den udtalelse faktisk lød! Jeg måtte lige skynde mig at glatte ud – fordi for mig, er det jo efterhånden helt naturligt, at min shampoo kommer ind af døren hver 3. måned. Fra USA. Og på forhånd har jeg jo allerede fået en mail om, at der snart sker en ny leverance, og jeg lige skal ind og tage stilling til, hvilke egenskaber jeg ønsker i min shampoo og conditioner denne gang! Og sådan har det efterhånden været i snart 2 år. Everyday life, ya know? :)

Men det er sådan det er – jeg får special-lavet shampoo & conditioner fra USA. Og det er ikke fordi det hverken er snobbet eller eksklusivt (okay, måske lidt ekstraordinært!), og jeg får ikke reklamepenge for at sige det højt. Det er heller ikke for ‘specielt udvalgte’ – det er for alle! Og jeg hører ingen tale om det her i DK! Why?? Kender I ikke Function of Beauty? (Linket giver forresten -20% på jeres første ordre! You’re welcome!)

Årsagen til at jeg har valgt denne shampoo, er en stille protest over netop ovenstående; det begrænsede udvalg kontra omfanget af ‘hår-diagnoser’ man skal tage stilling til, når der skal vælges hårpleje i ordinære butikker. Først skal man afgrænse, hvilket problem man står med; tørt hår, fint hår, skæl, tykt hår, normalt hår, fedtet hår, farvet hår osv… Dernæst skal man tage stilling til mærke, pris, konsistens, tilsætningsstoffer, duft, og ikke mindst virkning. Og her trækker man nærmest udelukkende på erfaring – trial&error. Og guderne må vide, at jeg har et tons af dét i min hår-bagage. Og ved I hvad? Mit hår kan sgu ikke passe ind i kun 1 kategori! Og hvis ikke jeg tager meget fejl, så er vi flere i samme båd! ;-)

Lidt info om mit hår:
Skandinavisk, fint, talje-langt, blond, farvet og med en tendens til fedtet. Tørre spidser, oily skalp. Toppen er min naturlige farve, mens underhåret er farvet – tidligere historik omfatter Elumen pk@all (pink) i 6 år. Har i december været hos min frisør, som har dækket Elumen farven med en mørkebrun fra Glynt. Mit hår har desuden en tendens til at blive tynget af længden, så det klasker lidt sammen foroven. Ydermere vasker jeg kun håret hver 2. dag, og jeg vasker altid mit hår 2 gange under badet (1. vask fjerner snavs og stylingprodukter, ved 2. vask bliver håret rent – gammel frisørskole-lære). Jeg har desuden brugt både conditioner/hårkur og efterfølgende serum – typisk HH Simonsens stylingserum. Jeg lader desuden altid mit hår lufttørre.

Da jeg i tidernes morgen ‘opdagede’ Function of Beauty blev jeg allerførst begejstret over, at man ikke skulle tage stilling til kun én ting – men at man derimod kan vælge hele 5 områder, som man ønsker at ens hårpleje skal kunne dække – og det er ‘hår-diagnoserne’ alene! Ydermere kan man fravælge parabener, farve og duft, hvis man er til den slags – dermed er denne metode 98% costumized. Og de er 100% gennemsigtige omkring, hvad de putter i flaskerne! Som for øvrigt også er genanvendelige – just saying.

Dét man kan blive mindre begejstret for, er dog prisen. 445kr for 473ml shampoo & 473ml conditioner, kan lyde voldsomt. Om det er dyrt, er kun op til den enkelte, men set i min situation er det billigt, når jeg tænker på, hvad jeg kom af med for både shampoo, hårkure, serums og impulsive “jeg-prøver-lige-det-her!”-køb. Og prisen er hvad du betaler – fragt, moms og told ER inkluderet i prisen v. checkout! Og i en sådan størrelse, har jeg shampoo til 3,5 måned. Men for de penge, har jeg erstattet alt hvad der omfatter hårprodukter på mit badeværelse. I kid you not! Jeg vasker mit hår de 2 gange jeg nu gør, og putter conditioner i, og lader den sidde i omkring 3 minutter, går derefter ud af badet, og reder det med en bred-tandet kam (hvilket var umuligt før uden serum!), lader håret lufttørre, og fortsætter min dag. That’s it. Og da jeg sidst var hos min nye frisør – som for øvrigt ikke aner at jeg bruger det her – spurgte jeg til mit hårs tilstand; hun fortalte mig at mit hår er sundt og flot, til trods for mange års hård farvning.

Bonus-info: Udover selv at vælge egenskaberne af ens hårprodukter (og vælge prarabener og tilsætning til/fra), så vælger man desuden selv duften, farven på produkterne OG de printer ens navn på flasken :) #blæretpåbadeværelseshylden
Man tager ligeledes stilling til, om man ønsker kun 1 levering, eller om man ønsker en decideret subscription (bemærk at fragten er gratis v. dette valg!)

Og fordi det godt kan være en anelse forvirrende, at komme ind på deres side første gang, vil jeg derfor lige gennemgå de enkelte trin med jer i ‘Hair-quizzen’ som I bliver præsenteret for, første gang I vil bestille – jeg har derfor taget udgangspunkt i min seneste bestilling. Vil I hellere selv ind og rode lidt med det, så skal I selvfølgelig også være velkommen til dét – men hvis I bruger dette link, vil i få en rabat på -20% på jeres første bestilling (og der er også en lille besparelse til mig, ved min næste leverance, så tak for hjælpen!)

Lad os starte hair-quizzen!

Quizzen starter med at tage stilling til, hvilken hårtype du har – første gang jeg tog den, må jeg indrømme at jeg sad og kløede mig lidt i nakken, mens jeg ombestemte mig ca. 500 gange – for det er ikke et spørgsmål jeg nogensinde før er blevet præsenteret for! Strukturen af mit hår har jeg valgt udelukkende ved at kikke mig i spejlet – jeg har fald i håret, så derfor har jeg wavy hår. Der var dog ingen tvivl om, at mit hår er fint, og at jeg har oily skalp. I er nok heller i tvivl om jeres valg :)

Step 2 er både den sjove og den vigtige del! Her er det nemlig, at I skal tage stilling til hele 5 ting! Hvad i vælger er yderst individuelt, men jeg har eksperimenteret i nu snart to år og erfaret, at jeg fra gang til gang vælger 3 ‘grund-elementer’, mens de resterende 2 skifter efter sæson! *Fix spilt ends* – *Lengthen* – *shine* er mine grund-elementer. Fordi mit hår er fint og langt, har det en tendens til at spalte i enderne – eller rettere, det havde det, inden jeg begyndte at bruge FoB ;) *Lengthen* fordi jeg i tidernes morgen brugte flere 100 kroner på Lee Straffords hårkur til netop dette (jeg kan godt lide mit lange hår) og *shine* fordi jeg mener at ens hår er ens visitkort, så det må jo gerne være pænt og udstråle den sundhed det faktisk har…

Med et enkelt tryk på de enkelte valg, får man desuden udspecificeret hvad det enkelte punkt fremmer, samt hvad de dermed putter i flasken – pænt væsentligt, og en feature jeg er helt vild med! Fravælger man derimod silicone i end-produktet, vil man erfare at mulighederne bliver begrænset.

Nu til den endnu sjovere og langt mere personlige del: valg af duft og farver! Visse dufte på listen er der altid, men jeg oplever at de ofte indsætter nye dufte alt efter sæson – da klargjorde denne bestilling for en lille måned siden, kunne jeg vælge en duft ved navn Milkshake, men jeg kan se at den nu er erstattet af en anden. De vanvittigt gode til at sammensætte duftene – og de er voldsomt gode, så jeg sætter altid min styrke på duften til ‘strong’ (dufter dejligt på hele badeværelset – men heldigvis stadig diskret i håret :) hvis jeg skal anbefale en duft, vil det være ‘eucalyptus & mint’ – den er 100% æterisk og dufter fantastisk!

Næste step er farve – man kan vælge ens farver, eller forskellige – bare gå amok her! Jeg har prøvet dem alle, og de er skønne allesammen! Glem ikke at få sat jeres navn eller nickname på flasken – det gør dem bare endnu mere personlige <3

Størrelse og frekvens er nok den vigtigste del for jer – og hvis jeg skal give et vel-menende råd med i denne kategori, så bliver det følgende:

  1. Fravælg IKKE conditioneren – det er her alle de gode egenskaber er i! Så køb altid hele sættet!
  2. Vælg de små størrelser – 237ml shampoo & conditioner – hvis det er jeres første bestilling, og I bare gerne vil prøve! De er ikke så dyre, men der er nok til 1 måneds forbrug.
  3. Ved ‘Frequency’ så vælg “just once” af samme årsag som ovenstående! HUSK at i faktisk sparer fragten ved at benytte dette link!

For mere information omkring FoB, så brug evt. google eller søg på youtube :) Der er et hav af anmeldelser og informationer at finde om det, så jeg forstår slet ikke, hvorfor det ikke er mere udbredt herhjemme?! Det kan da ikke passe at jeg er den eneste dansker som har opdaget det her :D Jeg håber i hvert fald at hvis I vil prøve det her, at I bliver ligeså glade for det som jeg er – jeg kan ihvf. ikke leve uden! Uanset hvor opstoppet det lyder, når man fortæller andre, at man får special-lavet hårpleje fra USA :-)

Lad mig høre jeres meninger, hvis I prøver det! Og glem nu ikke jeres 20% rabat!