Godmorgen derude :-)

Jeg kom “vist” til at tage en ufrivillig ferie fra bloggen lader det til… You know me – det sker. Ikke fordi der er hændt så meget i mit liv, alt er faktisk nogenlunde på samme niveau! Og det er nok det der er galt… der sker jo ikke noget vildt og oprivende i min hverdag, så dermed er der jo heller ikke meget at snakke om! I mit fravær har der jo været et par højtider – bl.a jul (glædelig bag-jul!) som for mit vedkommende blev fejret stille og roligt hos min mor (as usual) med god mad, gode gaver og dejlig hygge :-) Der imellem et par julefrokoster, og senere nytår (godt nytår!) som blev fejret hos vores venner/naboer med et brag af en fest :D
Og jo tak, jeg er kommet godt ind i det nye år! Denne gang uden nytårsforsætter, da jeg ikke er særlig godt til at overholde dem, og ikke rigtig kan planlægge min egen skæbne… Sidste år ved denne tid, var jeg i gang med at gøre mig selv mentalt klar til at starte på nyt job. De der har fulgt mig længe, kan godt huske denne periode, som bød på meget travlhed, og MEGET lidt blogging. 5 måneder senere, var jeg dog uden job igen – jeg var i løntilskud, og de løb tør for arbejde til mig. Ærgerligt. Og ja, jeg er tilbage ved udgangspunktet; stadig jobsøgende, as you know :)

2013 bød dog på ændringer på det personlige plan – når man alligevel skal have tiden til at gå, kan man jo ligeså godt bruge den fornuftigt! Så jeg ændrede jo livsstil. En beslutning om at tabe noget vægt og forbedre min livskvalitet, startede først som en uskyldig slankekur. Det ændrede sig dog radikalt, og jeg sprang på livsstilen LCHF – Low Carb High Fat. Og tabte 10 kg i løbet af nogle måneder. Uden motion. Uden sukkertrang. Og uden dårligt humør! Det ændrede mit liv. Og da januar lader til at have meget stor fokus på vægttab og sundhed, synes jeg at det er på sin plads, at give et ultra-kort indblik i, hvordan LCHF arbejder for mig, og hvordan jeg arbejder med LCHF – deraf overskriften! For hvad er de tal egentlig?! Det kommer jeg tilbage til ;-)

Som jeg har nævnt før, så er LCHF en ret kontroversiel livsstil. Kostpyramiden er vendt på hoved, og der er stor fokus på fedt, og endnu mere fokus på et MEGET lavt indtag af kulhydrater. Intrigued?! Godt. Livsstilen er meget, meget populær hos vores svenske naboer, som desuden har udarbejdet noget ganske godt dokumentation for, hvorfor den her livsstil virker så pokkers godt for os! Men den slags kedelige ting gider jeg ikke komme ind på, da I først og fremmest selv kan søge jer frem til det, og fordi det her indlæg skal handle om mine personlige erfaringer med LCHF. Pointen med kosten er, i korte træk, at ved at nægte kroppen kulhydrater, tvinger den til at forbrænde fedt som energi. Derfor er det så monster vigtigt at få fedt nok i kosten! Og JA! det er muligt! Det kræver nogle ofre – slut med slik, cola, BRØD, pasta, ris og andre processed foods. Jep – ud med det! Vi skal back to basics; ind med ovenjordsgrøntsager, fede mejeriprodukter, fedt kød, æg, SMØR og FLØDE! Og gerne økologisk. Men det er ikke et krav. Det handler simpelthen om, at smide fedtforskrækkelsen over bord! Og det kan (edderman’me) være en stor mundfuld at sluge. Det krævede også mod fra min side – og konstant tvivl om, hvorvidt det virkeligt virkede! Men en uge og 4 kg senere var jeg overbevist. Jep – 4 kg på en uge. For mere dybdegående information om LCHF, vil jeg (igen-igen) henvise jer til dronningen over LCHF; Jane Faerber.

Men kan/skal man så æde fuldkommen uhæmmet af de fede sager? Svaret er… relativt. Det er både et ja/nej spørgsmål, og afhænger fuldkommen af, hvad man selv ønsker af livsstilen. Og med det, mener jeg vægttab eller vægt-vedligeholdelse. Nogle er mere liberale LCHF’ere, som stadig ønsker at spise et stykke chokolade fredag aften, eller drikke et glas vin. Eller måske spise rodfrugter, eller et stykke kage i ny og næ. Det er helt ok og helt op til en selv! Personligt selv er jeg über-striks, og ønsker resultater NU & HER! Derfor er jeg nød til at overvåge mit indtag af mad. Dette gør jeg med MyFitnessPal, som er en slags fødevaredatabase, som udregner værdierne af den kost du indtager. Kalorier, kulhydrater, fedt, protein, sukker og salt. God makker at have! Der er også ShapeUP, men det koster vist lidt at bruge. Det er folks eget valg, hvad de vil bruge. Jeg har dog hævet min geek-factor lidt, og tilføjet Greasemonkeys script til MFP, så jeg også kan se procent-fordelingen af de værdier jeg indtaster – men kun fordi det er enormt vigtigt for mig at have fuld kontrol. Det er ikke et must!

Der er to spørgsmål, jeg temmelig ofte får stillet – både online og især offline; Hvorfor undvære brød, pasta, ris osv? Og HVOR MEGET skal jeg spise for at tabe mig?!

Ved alle kure/livsstilsændringer/slankekure er der ofringer. Det mest kendte aspekt, er at skære ned på fedtet og sukkeret. Det er også det den typiske kostpyramide dikterer. Jeg lever ikke efter den, og LCHF dikterer at du skal undvære sukker og kulhydrater fra forarbejdet mad. Dvs man skal primært have kulhydraterne fra ovenjordsgrøntsager – altser grøntsager der vokser OVER jorden. Et par eksempler (og nogle af mine personlige favoritter) kunne være kål (al slags – savoykål, spidskål), aubergine, squash, spinat, agurk. Desuden skal man have en vis mængde protein, men ikke for meget! Det skal helst komme fra naturens eget lager; fed kød og æg. Så er det lige pludselig ikke længere kriminelt at spise en engelsk bøf. Og LCHF opfordrer en direkte til at spise bacon! Jep – bacon! Og så er der fedtet. Man skal vælge det rigtige fedt. Og det skal være så naturligt som muligt! Fed kød, fed fisk, fede mejeriprodukter, fede dressinger (hjemmelavede – ikke de der købe-nogen med masser af tilsætningsstoffer) og olie. For mit vedkommende kommer fedtet primært fra kød og ost. Og så har jeg et KÆMPE forbrug af Hellmann’s mayo. Og kokosolie (den fra urtekram).
Men hvorfor alt det fedt?! Svaret er simpelt: fedt mætter. Og det er din krops nye brændstof! Pisse vigtig faktor. Kan I se fordelene? Svaret på spørgsmål 1, er derfor lige så simpelt fra min mund: Jeg vil hellere undvære brød end bacon. Brød gør mig kronisk sulten, hvilket vil sige at jeg kan spise og spise, men aldrig finde mætheden i mere end 2 timer af gangen – men det store fedtindhold i min nuværende kost gør, at jeg er mæt LÆÆÆÆNGE! Faktisk spiser jeg kun 3 gange om dagen.

Spørgsmål 2 er lidt mere tricky. Og jeg har selv brugt enormt lang tid på at finde svaret! For der er INGEN der vil give nogen nogle tal på, hvordan værdierne bør ligge! LCHF dikterer som sagt MEGET lidt kulhydrat, medium protein, og meget fedt. Men hvad med proteinerne?! De er også vigtige faktisk. Indtaget af disse skal være medium. Og det er en svær størrelse! Jeg brugte hamrende lang tid på at finde ud af, hvad “medium” betyder. For meget protein stopper vægttabet, og for lidt skaber ubalance. Så hvordan (helvede) skal de værdier ligge, for at opnå et sundt vægttab uden sult og uden at gå fuldkommen i brædderne og ødelægge kroppen?! Folk siger det er individuelt, og man skal finde sin egen balance. Og så er deres mund lukket. Period. Jeg vil gøre noget som ingen andre før mig har gjort – jeg vil give jer tal. Jeg vil dog også understrege, at disse tal ikke er noget man skal følge slavisk. For det ER sgu individuelt, hvad man skal bruge fra person til person. Det afhænger nok meget af aktivitetsniveau! Mind jer selv om, at jeg er meget lidt fysisk aktiv. Jeg dyrker ikke sport, sidder meget ned, og min cardio er den daglige rengøring af huset, trapper når muligt, gå-ture og shopping (høhø). Derfor har jeg et meget lavt kalorie-indtag! Mark my words!!
Mine tal fordeler sig derfor således: jeg indtager 1200kcal om dagen. Af disse 1200kcal er 5% kulhydrater, 15% protein og 80% fedt. There you have it. 5-15-80. Det er dét overskriften handler om. Spændingen er udløst, koden er knækket, sandheden er ude. Lav kulhydrat, medium protein, meget fedt. Og et vægttab på 10+kg so far.

Hvordan pokker er min livskvalitet så, på sådan en kost?! Kort sagt; fantastisk. Der er stadig debat om, hvorledes en fedtholdig kost kan fremkalde blodpropper, hjerte-kar sygdomme, fremme gigt og generelt smadre ens helbred totalt og fuldkommen. Og fred være med det! Dén debat tager jeg ikke op her, for den kommer til at køre i evigheder. Jeg tror på at tricket ligger i, at mærke efter og bruge kosten rigtigt! Det nytter jo for helvede ikke noget at spise en engelsk bøf med niagra falls mængder fed sovs, og en stak grønt til frokost – og så åbne en pose chips om aftenen! Vel?! Det er totalt og fuldkommen selvmord. Og den direkte vej til at ødelægge helbreddet. Der er ingen gylden mellemvej. Endten er man på vognen, eller også er man ikke. Det er fuldkommen op til en selv.
Magter man at foretage de ændringer der er alfa omega for denne livsstil, vil man også mærke fordele. Og de kommer rasende hurtigt! Fordi jeg spiser striks LCHF, har jeg dermed placeret min krop i en tilstand af ketose. Det er ikke noget farligt noget overhovedet selvom det lyder sådan, det er derimod en tilstand med en HEL række fordele; bedre søvn, bedre forbrænding, ingen sukkertrang, ingen humørsvingninger, bedre koncentration (det er det her indlæg vist et lysende bevis på – det kræver koncentration at skrive så langt et indlæg her, og stadig bevare den røde tråd! Noget jeg ikke kunne have magtet for 1 år siden! ), pænere hud, ingen urenheder, vægttab, ingen væskeophobning i kroppen og sidst men ikke mindst – jeg er sluppet af med mine migræne-anfald og mit forhøjede blodtryk! That’s right! Jeg er HELT fri for beta-blockere og blodtryksmedicin!
Avril Lavigne (I ved, hende sangeren med “complicated”) udtalte engang at hendes negative adfærd, tankegang og tekster skyldes hendes kost. Derfor ændrede hun den fuldkommen, og blev pludselig et bedre menneske (efter eget udsagn). Jeg fattede den ikke dengang, men nu er jeg fuldkommen overbevist om, at hun også gik The LCHF-way. Hun klarer sig jo egentlig ret godt den dag i dag… Måske Lindsey Lohan skulle overveje samme taktik?! Alkohol er nemlig bandlyst på LCHF… Bare en sidebemærkning.

Men hvordan sammensætter man så sådan en kost her? Det afhænger af energi-fordelingen, og om hvorvidt man ønsker vægttab eller ej. Jeg ønsker vægttab, og min kost er strikket nøje sammen udfra dette ønske. Og jeg vil nu opstille en typisk dag for mig – og må jeg ingen lige henlede opmærksomheden på mit lave kalorie-indtag! Justeringer af mængder skal måske overvejes fra person til person:

Morgen: 1 Bullet-proof coffee, 3 silica-tabletter og 1 Omnimin vitaminpille. Jeg supplerer også gerne med 1 tsk COD liver oil.

Bullet-proof coffee er hardcore LCHF, og en ting jeg hverken kan eller VIL undvære. Det er min kickstarter og præcis nok til at holde mit mæt og frisk helt indtil middag. Silica er for håret. Og selvom jeg sikkert får vitaminer nok gennem kosten, foretrækker jeg at supplere med et stærkt vitamin-præperat. Omnimin er ganske vist dyrt (spidsen af en jetjager), men de er fri for glukose og andre nasty tilsætningsstoffer. Bemærk at alm. mærker som Livol tit indeholder sukker i overfladebehandlingen! Sukker skaber trang og ubalance, så det skal undgås. COD liver oil er fiskeolie. Dyrt, men den reneste vare, og drøj i brug. Desuden fåes det med orange-smag og man undgår “fiske-bøvser”.

Frokost: Består oftest af hjemmerørt tunmousse i en kålwrap (typisk spidskålsblad eller savoy). Kunne også være ovnstegt kyllingefilet med sambal olek (fåes i rema 1000) og en kæmpe klat hellman’s mayo. Eller agurkestave med mayo-dip. Eller et kyllingeoverlår MED skind, og en BP-kaffe. Kunne også være 2 oopsies m. fed ost og fed kødpålæg, et stykke laks med flødestuvet spinat, eller bare en enkelt BP-kaffe. Jeg foretrækker dog at spise grønt til alle mine måltider, men det er ikke altid jeg gør det.

Min frokost skal helst være solid, da den skal holde mig mæt helt indtil aften. Jeg har stor fokus på fedtet, og prøver at integrere så meget grønt som muligt. Derfor ender jeg oftest med kålwraps med skiftende fyld. Mayo er obligatorisk. Tunmoussen indeholder både smør og creme fraiche 38%, og er derfor altid en sikker vinder! Husk at fedt mætter. Det er vigtigt!

Aften: I går fik jeg ribbenssteg (ca. 150g i alt). Dertil snittede jeg 2 blade spidskål, og tilsatte en ordentlig skefuld mayo. Det kunne også være blomkålspizza, endnu en wrap, eller et godt stykke kød (medium stegt). Og masser af grønt! Bønnefritter er et hit, som alternativ til pommefrites.

Aften er “opsamlings-tidspunktet” for mig. Har jeg fået for meget protein gennem dagen (jeg starter jo dagen med protein da der er æg i kaffen), spiser jeg mindre kød og mere grønt. Har jeg fået for lidt fedt gennem dagen, spiser jeg en ekstra skefuld sauce/dip/mayo. Og har jeg fået for meget kulhydrat, vælger jeg grønt med et lavere KH-indhold. Det handler om balance, og for mig kontrol. Derfor er MFP igen en fordel at bruge, da jeg kan planlægge måltiderne og overvåge værdierne.

Igen er jeg nød til at understrege at jeg er strikt LCHF’er, i ketose, ønsker vægttab og har et meget lavt kalorie-indtag!
Jeg har desuden fundet en video, som kan vise en anden model af sammensætningen:

Som I kan se er æg, bacon og smør ret gennemgående på denne kost :D

Der er mange aspekter at sætte sig ind i på LCHF, der er valg at træffe, og ting at overveje. Der er frygt at overkomme, murer der skal nedbrydes, stillinger der skal tages og facts der muligvis skal undersøges. Men er man villig, er det muligt. Er man fristet, bør man kigge nærmere (jeg ved et par uge/dame-blade har nogle opskrifter med i denne uge), man kan google det, eller man kan gøre sig selv den tjeneste at købe Jane Faerbers bog “spis dig mæt og glad” og blive kickstartet. Hun har desuden en helt ny bog på trapperne, som udkommer lige om lidt! Faktisk rettet mod vægttab på LCHF!
Det er kontroversielt, men værd at overveje! Og man kan jo kun få det bedre.

Jeg håber mit “lille” indlæg her her oplyst nogle aspekter som måske har været lidt af en grå-zone, og mine forslag, erfaringer og tanker kan bruges som inspiration.
Og apropos det med koncentration jeg nævnte længere oppe – jeg har ikke skrevet dette indlæg ud i ét hug, jeg har været afbrudt både af telefonopkald, toiletbesøg og kaffepause ;-)

Har I spørgsmål, så hold jer ikke tilbage!