Hver eneste gang sæsonerne skifter til de koldere temperaturer, får vi ørerne tudet fulde med alverdens tips & tricks, revolutionerende produkter og alverdens andet foofoo, for at forebygge noget så simpelt som forkølelse. Personligt selv har jeg en teori om, at vi i den vestlige verden har en udbredt tendens til at læne os mere og mere op af vitaminpiller og quick-fixes, end egentlig fornuftig og længerevarende forebyggelse i form af noget så simpelt som ernæring og lidt mere omtanke omkring hygiejne. Vidste I fx, at snart hver 3. dansker ikke engang vasker hænder efter et toiletbesøg?! Jeg har sågar bemærket, at mennesker har en større tendens til faktisk at benytte sig af vand og sæbe på offentlige toiletter! Og dem der ikke gør, har det med at skynde sig ud af det offentlige (våd-)rum, inden andre låser båsene op….. man kan jo tolke det, som man vil!

Personligt selv har jeg en lidt mere holistisk tilgang til tingene. Jo – jeg vasker mine hænder! Med vand og sæbe, og meget grundigt. Og ligeledes gerne mellem toiletbesøg, to be honest! Faktisk har jeg altid en lille håndsprit med rosenduft i lommen eller tasken, og den bliver ligeledes flittigt benyttet ;-)
Jeg lovede mig selv, da jeg gik på ferie tilbage i december, at jeg ikke vil fældes af nogen form for influenza i år (eller sidste år for den sags skyld…). For det er ellers dér jeg plejer at blive angrebet: omkring jul, lige midt i min ferie :/ Og til trods for at flere i min omgangskreds er angrebet af både omgangssyge, influenza og forkølelse, har jeg endnu magtet at holde mig fri af det! 7-9-13 – bank under bordet!

Hvordan har jeg så gjort det?

    – Well, først og fremmest har jeg holdt mig væk fra vitaminpiller, for første gang i mange år. Jeg plejede ellers at få et stort glas Omnimin hjem hver eneste efterår, og slavisk spise pillerne hver eneste dag, indtil glasset var tomt – hvilket ofte holdt til langt ind i sommeren.
    – Derudover har jeg selvfølgelig klædt mig godt på, hver gang jeg skal ud af døren – halstørklæde og varm frakke. Jeg får seriøst myrekryb af at se folk i Aalborg rende rundt med eksponerede ankler! Det er muligt det ser flot ud for nogen (…guderne må vide hvorfor…!), men kulden kryber altser lige op af rygraden, venner!
    – Vand & sæbe! God hygiejne – uanset hvor jeg har været! Jeg lyder måske en anelse krakilsk, men baksiller findes alle vegne hvor andre mennesker færdes – selv på håndtaget til rullevognen i Meny – tænk nu over det! Som sagt har jeg, ganske diskret, brugt en god mængde håndsprit når jeg har rørt ved noget (eller trykket nogens hænder). Så sent som i går aftes, besøgte jeg et par som havde den sødeste hund i verden. Jeg elsker dyr, og elsker at kæle for dem, men jeg må ærligt erkende, at jeg ikke kunne bringe mig selv til at så meget som at klø min egen næse, før hænderne havde fået en tur med vand og sæbe :S Det er hurtigt gjort, folkens – og virkelig effektivt!

Og så den lange:
Ingefær-the! Bakterie-dræberen #1. Fuldkommen overvurderet for nogen, men bestemt undervurderet i sammenhængen. Jeg plejede ellers at drikke en potent cocktail af kogt vand, friskpresset limejuice og en teske honning når først ulykken havde ramt for at forkorte forløbet, men dette efterår lærte jeg et helt andet trick, i en helt anden forbindelse. Under det jeg selv omtaler som “min tandpine fra helvede” – meget kort nævnt i et andet indlæg, havde jeg en samtale om emnet med nogle bekendte. Vi konverserede og teoretiserede lidt frem og tilbage omkring min bemeldte tandpine, og rent gætværk lød på en tandbyld – hvilket fortælleren af dette fif selv havde døjet med. Han fortalte mig at hans kone fremtryllede en rimelig slagkraftig drik af revet ingefær-rod, overhældt med kogt vand fra el-kedlen og derefter tilsatte en gavmild skefuld honning til drikken. Han var blevet bedt om at indtage drikken varm og hurtigt, og i så store mængder som han kunne få ned. Han slap seriøst af med sin tandpine i løbet af 24 timer, da ingefær jo er yderst veldokumenteret indenfor bekæmpelse af betændelsestilstande i kroppen! Han advarede mig ligeledes om, at drikken er stærk, og for nogen smager fælt! På daværende tidspunkt var jeg dog komplet ligeglad med, hvad der smagte fælt og stærkt, for på det tidspunkt havde jeg voldsomme smerter fra tanden, og var stort set villig til at gøre hvad som helst for at lindre! Så jeg startede op på den potente kombination med et lettere holistisk præg.
Well, drikken tog ikke ligefrem min tandpine, for da jeg kom til tandlægen viste det sig, at der var et hul i en kindtand, som gik direkte ned i nerven! Jeg havde dog været til lægen et par dage før, for at tigge noget smertestillende, og de tog en test på mig, som viste sig, at mine infektionstal var fuldkommen i bund! Og siden der ingen infektion var i tanden, kunne tandlægen behandle min pine (og ovenikøbet fjerne en visdomstand ved siden af… men det er en helt anden historie) og jeg kunne begynde at slappe lidt af igen!
Jeg havde dog misforstået opskriften på ingefær-drikken – det viste sig at teen skulle sies efter den havde trukket lidt med det revne ingefær! Det havde jeg fuldkommen overhørt, og jeg havde simpelthen bare skåret ca. 1 cm ingefær af roden, skrællet den og revet ingefær-roden direkte ned i en kop, overhældt det hele med kogende vand, tilsat honning – og drukket hele molevitten med ingefær! Efter alt at dømme havde det ingen skadelig effekt – tværtimod.
Efter dén oplevelse er denne drik blevet en næsten fast del af min hverdag. Jeg dyrker yoga 5 dage om ugen, og et fast ritual lige efter yoga (som typisk foregår om aftenen), er en kop af denne drik! Det lyder måske en anelse Frankenstein – men jeg elsker fornemmelsen af, først at få vredet alle de sure væsker ud af kroppen med en god omgang yoga, for derefter at sende dem af H… til med en god kop ingefær-the ;-)

Sygdom – afværget!
Tippet er hermed videregivet til jer! :D