Vi har det vist allesammen, os der bor i villaerne, store eller små lejligheder, ja selv i nybyggede huse! Jeg aner ikke hvorfor, men der er bare altid ‘dét rum!’. Det der rum, hvor al ragelse og brokkenski’ havner – lidt ligesom rodeskuffen i køkkenet; man aner ikke hvad man lige skal stille op med den der dims, så den ryger bare derned, til bedre tider. Eller til man finder overskuddet til at gøre noget ved det – if it ever happens. Jeg har 2 af den slags rum. Jeg har såmænd også rodeskuffen, omend det er en kasse. På køkkenbordet. Til bedre tider, hvor vi får lavet dét dér nye køkken, og får os en ægte rodeskuffe! Men det er rummet, det skal handle om… Øjenbæ #1. Tørrestuen! Og nu skal I få lov til at se noget virkelig grimt! :D
Det her er vores tørrestue. Jep – it ain’t pretty! Værelset ligger i forbindelse med badeværelset i kælderen. Som desuden er vores eneste badeværelse, hvilket er fuldkommen fint! Jeg har forklaret det før, men der er det særlige ved at bo i en 50’er villa, at man har den slags: badeværelse uden toilet! Vi har to toiletter; et i stueplan, og 1 i kælderen (som jeg også har frisket op). Det triste i denne situation er, at Dennis’ mor har renoveret badeværelset i hendes tid i huset (husk at Dennis er 3. generation i dette hus) så det står rigtig fint og funktionelt :) Badeværelset huser for øvrigt også vaskemaskinen og tørretumbler, som er ‘gemt væk’ på fineste vis bag en skabslåge. Derfor har man valgt ikke at have toilet i badeværelset. Men rummet i forbindelse med det her badeværelse, blev der aldrig gjort noget ved. Da huset blev bygget i noget-der-ligner-Kong-Volmers-tid, havde man åbenbart tiltænkt rummet som en sauna – deraf alt træet på væggene. Hvad der er gået galt i processen kan ingen svare på – det har bare i mere end 70 år (really?!) stået og set sådan ud. Dennis’ mormor og morfar ‘opfandt’ vist konceptet om at benytte rummet som tørrestue – og det giver fantastisk god mening, da der er varmt dernede hele tiden! Rummet lader til at være ‘parkeringspladsen’ for al rørføring i form af radiatorer og vandledning, så alle rør fungerer nærmest som mini-radiatorer, og hjælper til at holde en konstant temperatur i rummet, selv om vinteren, og med åbent vindue. Bonus!
Jeg havde egentlig ikke de store planer om, at gøre noget ved rummet lige nu. Med alle de projekter vi har – og har haft henover sommeren, så lå det faktisk temmelig fjernt i mit sind. Men… i takt med at min miljøbevidsthed langsomt har udviklet sig sideløbende med haveanlæg henover sommeren, så fik jeg pludselig set mig gal på rummet – dét rum :D Miljøbevidstheden har jeg såmænd hele tiden haft, men det blev forstærket af at få en have (dén have har lært mig meget!). Jeg er på ingen måde fanatisk, men jeg tænker på miljø, fremtid og biodiversitet. Det er også tænkt ind i haven: jeg nægter nogen som helst form for brug af plastik i min have (taget på orangeriet er dog fremstillet af genanvendt plast), jeg genbruger træ fra gamle stakitter og hegn til nye blomsterbede og jeg har tænkt et tørrestativ (indtil videre interimistisk, men brugbart!) ind i haven, fordi jeg nægter at bruge vores tørretumbler. Jeg har regnet på det; det koster 10kr pr. gang at bruge det spøgelse! Jeg fik en efterregning på strøm i Aalborg-lejligheden da jeg flyttede herop, og fattede ikke umiddelbart hvorfor. Men jeg havde en tørretumbler fuldstændig magen til derude – så jeg lærte det på den hårde måde! Miljøbelastningen ved brug af sådan én, behøver vi vist slet ikke komme ind på.
For at det hele ikke skal lyde alt for ‘frelst’, så er der naturligvis også det praktiske aspekt i hele historien: vinteren er jo på vej. Og jeg er fuldkommen klar over, at man sagtens kan tørre tøj udenfor om vinteren! Helt med på den – det tager bare lidt længere tid om at tørre :) MEN – når jeg engang får mig et rigtigt job igen, så kan jeg ikke rigtig se mig selv stå og vaske tøj fx kl. 17 om eftermiddagen, for at skulle ud af kælderdøren, op af trappen og ud i haven for at hænge det op 1,5 time senere (ca.), og i worst case senario, i buldermørke. Og måske endda sne og frost. Og muligvis være nødsaget til at lade det hænge hele natten (Hirtshals, you know!), og hente ind igen næste morgen og alt det dér jazz… no, not gonna happen. Kunne langt bedre lade sig gøre, hvis man havde en lille altan eller lignende, eller bare noget der var lidt mere i ly om natten, hvilket vi ikke har i øjeblikket (halløj Hr. Pergola! Jeg glæder mig til at bygge dig til foråret!). Tørrestue er vejen frem – og jeg har én, så den skal selvfølgelig bruges :)
Dennis stod og skulle på kursus i en uge alligevel, så jeg tænkte, at jeg da nok lige kunne fixe tørrestuen lidt op og dermed holde mig selv beskæftiget med et rask lille projekt! Så det gjorde jeg – as pr. usual :D
Dennis og jeg fik tømt hele rummet i en weekend – og manner, der røg meget ud! Jeg vidste på forhånd, at der er det fineste murværk inde bag laget af træ og flamingo, så jeg vidste hvad jeg havde at arbejde med. Men jeg havde også besluttet på forhånd, at selvom mur er pænt, så var det altser for mørkt og trangt nede i det rum. Men eftersom at det er lokaliseret i en kælder og er, ja… en tørrestue… og rummet vil blive udsat for fugt og damp (både brusebade i rummet ved siden af, og selvfølgelig vasketøjet som skal tørre) så havde jeg bestemt mig for, at maling er no-go. Rummet skal kunne ‘ånde’, så jeg ville gøre det samme som jeg gjorde med bagvæggen i drivhuset; murværket skulle kalkes hvidt! Men det er så bestemt også en process (skal jeg da lige love for!):
Alt træ og underliggende flamingo blev revet ned, og væggene skulle bankes fri for gammelt og løst puds. Allerede dér starter man et værre svineri, men heldigvis skulle gulvtæppet ligeledes skiftes, så jeg lod det lille som ekstra ‘beskyttelse’. Gulvet er støbt, og jeg vidste på forhånd at kalkning giver et endnu værre svineri, og ikke er til at få af igen, når det først er kommet på – så tænk masser af afdækning, hvis det er noget I selv vil give jer i kast med på et tidspunkt i livet!
The whitewash has begun! Som nævnt; et mega arbejde! Hvad jeg har fravalgt at medtage i denne post er, at jeg inden jeg gik i gang med kalkningen, har spartlet loftet og malet det hvidt med regulær loft-maling. Lyder enkelt, men det var rent ud sagt en helveds-process, da det er nedsænket med gipsplader som flere steder var revnet over tid. Der var et stort gab rundt i hele kanten af loftet, så der er genanvendt brædder fra væggene som en ‘border’ hele vejen rundt i loftet til at afdække – disse brædder blev selvfølgelig også malet hvide. Jeg havde ligeledes pillet alt isolering af alle vandrør som løber derinde, og havde også fundet et utæt rør, som Dennis fik skiftet i al hast en aften han kom hjem – så jeg sender stadig glade tanker til vores nabo som er VVS-mand, og havde lige præcis den stump liggende, som vi skulle bruge! Alle vandrør er derefter malet hvide også, for bedre at ‘falde ind i væggene’.
Kalkning af en ubehandlet murstensvæg er sin egen sag – væggene her fik 3 omgange, før at det dækkede helt. Og fordi pudset var faldet ud flere steder, måtte stenene fuges på ny inden og undervejs, så jeg fik en ensartet væg uden huller. Det er hårdt for kroppen at kalke så meget – det er ikke som at male. Men i sidste ende ville det være det hele værd! Jeg sparede absolut ikke på kalken, men endte op med alligevel kun at bruge én 10kg-spand af Cempexo, til et rum på omtrent 12 m2. Fordelen er, at det desuden er virkelig billigt, miljørigtigt og lugtfri :D Biledet herunder er fra 1. omgang kalkning.
Da væggene endeligt var blevet kalket hvide, kunne oprydningen endeligt begynde! Hele processen gav et større rengøringsarbejde, da der selvfølgelig var slæbt alverdens støv og partikler ud i badeværelset og fordelingsgangen, så dén rengøring tog en god dags tid. Det gamle (grimme og slidte!) gulvtæppe som lå i rummet blev smidt af hækkenfelt til, og vi kørte i Bauhaus hvor jeg købte en 3 m stump af deres absolut billigste gulvtæppe i knaldsort – bredden passede jo perfekt med rummet, så det var derfor absurd billigt siden jeg kun skulle koncentrere mig om at få den rigtige længde :) Gulvtæppet blev monteret, og der blev sat en ny (sort!) tørreline op – sat op med kroge direkte i væggen, og i én længde – ikke enkelte liner. Så hvor jeg før kun havde to liner, valgte jeg at trække 3 baner, så jeg har i alt 12 m tørreplads :) Der er desuden monteret bardun-strammere i hver sin ende af linen, så jeg over tid kan stramme den op, hvis den skulle gå hen og blive lidt for slap :)
Og vores tørrestue ser nu sådan her ud:
Det var hele tiden planen at rummet skal være absolut sparsomt indrettet så det er nemt at komme til, men der var en enkelt skænk som må opbevares dernede, indtil vi får skilt os af med den (svigermor vil vist gerne have den).
Stolen er sat derned med tanke om, at jeg godt kunne bruge rummet til wellness i miniformat – dvs. fodbade, ansigtsmasker, neglelak og den slags jazz! Overraskende nok, er der faktisk super hyggeligt dernede – og stadig dejligt lunt! Og jeg kan med det samme nævne, at jeg allerede HAR brugt rummet til selvforplejning – og det var skønt! Det er det fjerneste rum i huset, så man er HELT i fred :D Jeg har desuden sat en transportabel lille bluetooth-højtaler dernede, så man kan afspille lidt blød musik til Spa-days – ja, well, jeg er et luksus-dyr :D
Men jeg er ikke færdig dernede endnu… For faktisk skal stolen på et tidspunkt vige pladsen for ET BADEKAR!
Yes – det kommer til at ske! Jeg fatter ikke hvorfor ingen før har tænkt det (og både tidligere og nuværende ejere studsede også en del over ideen), men det er jo fuldkommen oplagt i min optik! Forestil jer et fritstående badekar dernede langs endevæggen :D
Det kræver ganske vist lægning af måske flisegulv, og trækning af nye rør, men Dennis har fortalt mig alle de tekniske detaljer, og har overbevist mig om, at det er fuldkommen DO-ABLE – og der vil stadig være masser af plads til at tørre tøj! ;)
For-arbejdet er gjort, og jeg er svært tilpas med rummets funktion som det er lige nu – Øjenbæ #1 er elimineret, og vi har siden da – stolt – inviteret alle gæster ned for at se det :D Og jeg klarede det på kun 6 dage, og de samlede udgifter for alle materialer til projektet, nåede kun op omkring 900kr :D
[…] Fordelen ved vaske/tørre-maskine er jo helt klart plads-besparelsen. Og vi har jo tidligere talt om mit forhold til tørretumbleren, så jeg ved med 110% sikkerhed, at dén ikke vil blive brugt, med mindre der opstår en […]
[…] ‘inde-projekter’. Og da Dennis alligevel skulle på kursus i 14 dage, tænkte jeg at jeg ville renovere tørrestuen i kælderen. Hold da op et arbejde, det blev! Men jeg high-fiver stadig mig selv rent mentalt over at have […]
[…] jeg renoverede tørrestuen, smed vi to kommoder ud som faktisk husede alt linned. Både fordi de fyldte absurd meget, og var […]