Photo 02-10-12 14.05.54

Photo 03-10-12 12.34.07

Opskriften på de her famøse små macarons var lidt længere undervejs end umiddelbart planlagt… men bedre sent end aldrig!
Opskriften er ikke min egen, men derimod fra bogen “Macarons, cupcakes, popcakes” af Mia Öhrn (Politikens forlag), som jeg fandt i Netto for et par uger siden til en sølle 50’er. Opskrifterne (og billederne!) deri er voldsomt lækre, og hvert enkelt kapitel er indledt med et par siders forord omkring de forskellige kager. Også omkring de infame macarons. Men ikke engang 2 siders forklaring og velmenende råd kunne gøre det for mig – for galt skulle det gå alligevel, haha. I opskriften her vil jeg give jer et par tips og hints med, som jeg har taget ud af egen erfaring. For kagerne er i bund og grund ikke særligt svære at lave – der er bare så pokkers mange ting der så nemt kan gå galt, hvis man ikke er opmærksom :-)

Jeg lavede to slags fyld til mine macarons; hjemmelavet hindbærmarmelade og passionsfrugtcreme. Men da jeg stort set kun har billeder af dem med passionsfrugt, er det derfor dén opskrift jeg vil koncentrere mig om her. Hvis man ikke er bekendt med passionsfrugt eller hvor de kan findes, kan jeg lige hurtigt nævne at de er at finde i de større supermarkeders frugt- og grøntafdelinger som Føtex, Bilka og Superbrugsen, og de koster heller ikke alverden.

Kager:
(vær nøjagtig med mængderne! En digitalvægt er foretrukket)

170g flormelis (knap 3 dl)
110g sigtet mandelmel (kan købes i 50g poser fra Dr. Oekter)
90g æggehvide (ca. 3 stk – og vær omhyggelig med at veje dem af!)
2 spsk sukker
et par dråber gul frugtfarve

Vej flormelis af. Bland det med mandelmelet og sigt det.
Pisk æggehviderne luftige i en ren og tør skål. Tilsæt sukkeret og bliv ved med at piske, til æggehviderne er blevet til fast skum.
Vend mandelmel- og flormelisblandingen i æggehviderne sammen med frugtfarven. Det er her man skal være yderst forsigtig; vendes ingredienserne for hårdt er dejen ødelagt, og kagerne vil ligne rynkede rosiner når den er bagt, uden overhovedet at hæve. Men vendes den for lidt kan du risikere en ujævn og grynet overflade. Det gælder om at arbejde hurtigt og effektivt for at bevare luften i hviderne! Det tog lige mig et par gange at lære :S
Bland til dejen er glat, og kom den i en sprøjtepose.
(Jeg har ikke selv sprøjteposer, men lavede selv én af en alm frysepose. Denne krængede jeg ud over et stort glas, så jeg kunne hælde emnet i uden posen faldt sammen. På billedet vist med passionsfrugtcremen, hvortil jeg også brugte tricket :-))
Sprøjt ca. 50 kager, der er knap så store som en 5’er, ud på 2 bageplader beklædt med bagepapir. (Sørg for at klippe bagepapiret til så det ligger helt fladt så pladen! Hvis kagerne sprøjtes op af kanten, vil de blive skæve!)
Lad kagerne hvile på pladerne i mindst 45 min; så overfladen tørrer, og kagerne bliver pænere.
Sæt ovnen på 125 grader. Bag kagerne 1 bageplade af gangen på nederste ovnrille (dette forhindrer kagerne i at få en brun overflade) i ca. 20 min. Kagernes top skal stadig være helt lys, men bunden skal slippe bagepapiret når du prøver at løfte dem.
Lad kagerne køle helt af når de er færdige.

diverse

Passionsfrugtcreme:

125g hvid chokolade
50g passionsfrugtkød (2-3 frugter)
2 tsk honning
2 spsk piskefløde
evt. et par dråber gul frugtfarve

Bræk chokoladen i mindre stykker, og grav frugtkødet ud af frugterne.
Varm forsigtigt alle ingredienser til frugtcremen – undtagen frugtfarve – i en lille gryde på komfuret. Rør jævnligt og tag gryden af varmen når chokoladen er smeltet, og cremen ser fin og glat ud. Tilsæt et par dråber gul frugtfarve, hvis du vil have en stærkere farve. Lad cremen køle lidt af, hæld den i en sprøjtepose, og lad den stivne i køleskabet i omkring 1 time, eller til den er tyk nok til at sprøjte på kagerne.
Sprøjt passionsfrugtcreme på bunden af halvdelen af kagerne. Læg resten af kagerne ovenpå. Opbevar de færdige kager i køleskabet i 4-5 dage. Server kagerne ved stuetemperatur!

Photo 02-10-12 13.29.35