Er der noget jeg nærmest er lidt små-religiøs omkring, så er det min kaffe. Ikke fordi jeg er særlig avanceret omkring min kop, ej heller har jeg en særlig raffineret palette, eller et dyrt og specielt mærke, som jeg konstant vender tilbage til. Men jeg har mine favoritter og go-to’s, som virker for mig – både hvad angår min obligatoriske morgenkaffe, og det jeg serverer for mine gæster.

Og lad mig lige slå en ting fast med det samme: jeg holder mig langt væk fra frysetørret instant-kaffe, og alt hvad der minder om Dolce Gusto og Tassimo (…’dolce gustent’ og ‘tacky-mo’… Jep, jeg har straight-up synonymer for ting jeg virkelig ikke kan lide).

Derimod skal denne artikel handle om noget så ganske almindeligt og huskendt som filterkaffe, som jo er notorisk kendt for at være noget af det kedeligste i hele verden. Og jeg troede faktisk, at de her tricks var mere udbredte, men jeg har fundet ud af, at nogle åbenbart er røget igennem filteret (pun intended), hos en ganske stor del af den danske befolkning – så lad os da lige fremhæve nogle gode og super simple kaffe-hacks!
Min kaffe er ganske middelmådig – jeg foretrækker alm. formalet BKI Ekstra, og hamstrer det gerne, når det er på tilbud. Det er den eneste kaffe som jeg synes ikke har en bitter eftersmag, og som ikke smager af jord. Desuden kan jeg godt lige at tilføje dét jeg kalder “en håndevending” frisk fløde fra ko, til min kop. Andre foretrækker med sukker, og andre sort med sort på. Uanset hvordan din kaffe skal være, så virker de her tricks måske også for dig – prøv dig frem :-)

Til filterkaffen inden brygning:
Bland krydderierne i de malede bønner, inden brygningen sættes i gang.

1. Kardemomme – Et krydderi som ofte bruges i Mellemøsten, men nok mere er kendt her på dansk jord fra brødopskrifter. Dog også kendt i Ayurvetisk medicin (som er en mere Holistisk holdning), men faktisk også er beskrevet som en god måde at neutralisere den stimulerende effekt af koffeinen i kaffe. Og så giver det også lige et mere eksotisk twist til smagen. Jeg bruger ca. 1½ tsk. kardemomme til en hel kande kaffe.

2. Muskatnød – Min personlige favorit. Giver lige et ekstra ‘kick’ til smagen, og minder mig om alverdens desserter jeg har smagt. Pas dog på med mængden, hvis du foretrækker kaffen sort! Jeg bruger 2 tsk. til en hel kande, med tilsat fløde i koppen efterfølgende.

3. Kanel – Mest kendt fra te, men skulle efter sigende kunne spare dig for et par ekstra kalorier. Dog er effekten ikke dokumenteret. Uanset hvad smager det meget juleagtigt :-) 2 tsk. til en kande kaffe skulle være rigeligt.

4. Salt – Kendt på godt og ondt, men dog sjældent i kaffe, har jeg ladet mig erfare. Faktisk kan en lille knivspids tilsat bønnerne inden brygning, fjerne den bitre eftersmag. Virker specielt godt på Karat-kaffe, som jeg finder ekstremt bitter.

Tilsætning i koppen:

5. Kokosolie – Alm. kendt i LCHF -og paleo-sfæren. Vi er de seneste par år blevet bombarderet med information om alle de gode egenskaber i kokosolie, så yderligere information herfra, virker unødvendigt. For os ‘hardcore’ LCHF’ere, har vi også en erstatning for olien, som er smør. Vi kalder det ‘Bulletproff-coffee’ og vi vender tilbage til det senere i denne artikel… (for det bliver værre! :D)

6. Sprut – Selvom de færreste nok er fan af at ‘spritze’ morgen-koppen, er det åbenbart alm. kendt i Norge. De kalder det “kaffekask” eller “kaffegök”, og involverer noget virkelig stærk sprut, og en mønt. Mønten puttes i koppen, og der hældes sprit på til denne er dækket. Fordele/ulemper ved dette lader jeg være op til jer. Personligt selv foretrækker jeg kun en lille Bailey i min kaffe ved festlige lejligheder.

7. Vanille essens – Er man til den søde side, er vanille-essens et godt alternativ til sukker eller kunstige sødestoffer. Et par dråber i koppen giver lige et sødt sidekick. Alternativt kan mandel-essens også bruges.

8. Kokosmælk – Alternativ til alm mælk. Mandel -soya, og havremælk er også gode bud.

9. Is – Ikke ualmindeligt, men stadig værd at fremhæve. Prøv at blende det sammen med kaffen :-)

10. Rå æg – I punkt 5 lovede jeg jo, at det blev værre. Og stadig i henhold til det skrevne ord i samme punkt, er det igen ikke ualmindeligt i LCHF. Vi putter et rå æg i vores kaffe! Og det er på ingen måde så ulækkert som det lyder! Faktisk smager det af mælk – og derfor har det også tilnavnet ‘æggemælk’. Det blendes i den varme kaffe sammen med en stor spsk. kokosolie, og fremgangsmåden kan ses lige her.
(Ok, det er min mandelige udgave lige der… hello!)