Vi har det vist allesammen, os der bor i villaerne, store eller sm√• lejligheder, ja selv i nybyggede huse! Jeg aner ikke hvorfor, men der er bare altid ‘d√©t rum!’. Det der rum, hvor al ragelse og brokkenski’ havner – lidt ligesom rodeskuffen i k√łkkenet; man aner ikke hvad man lige skal stille op med den der dims, s√• den ryger bare derned, til bedre tider. Eller til man finder overskuddet til at g√łre noget ved det – if it ever happens. Jeg har 2 af den slags rum. Jeg har s√•m√¶nd ogs√• rodeskuffen, omend det er en kasse. P√• k√łkkenbordet. Til bedre tider, hvor vi f√•r lavet d√©t d√©r nye k√łkken, og f√•r os en √¶gte rodeskuffe! Men det er rummet, det skal handle om… √ėjenb√¶ #1. T√łrrestuen! Og nu skal I f√• lov til at se noget virkelig grimt! :D

Det her er vores t√łrrestue. Jep – it ain’t pretty! V√¶relset ligger i forbindelse med badev√¶relset i k√¶lderen. Som desuden er vores eneste badev√¶relse, hvilket er fuldkommen fint! Jeg har forklaret det f√łr, men der er det s√¶rlige ved at bo i en 50’er villa, at man har den slags: badev√¶relse uden toilet! Vi har to toiletter; et i stueplan, og 1 i k√¶lderen (som jeg ogs√• har frisket op). Det triste i denne situation er, at Dennis’ mor har renoveret badev√¶relset i hendes tid i huset (husk at Dennis er 3. generation i dette hus) s√• det st√•r rigtig fint og funktionelt :) Badev√¶relset huser for √łvrigt ogs√• vaskemaskinen og t√łrretumbler, som er ‘gemt v√¶k’ p√• fineste vis bag en skabsl√•ge. Derfor har man valgt ikke at have toilet i badev√¶relset. Men rummet i forbindelse med det her badev√¶relse, blev der aldrig gjort noget ved. Da huset blev bygget i noget-der-ligner-Kong-Volmers-tid, havde man √•benbart tilt√¶nkt rummet som en sauna – deraf alt tr√¶et p√• v√¶ggene. Hvad der er g√•et galt i processen kan ingen svare p√• – det har bare i mere end 70 √•r (really?!) st√•et og set s√•dan ud. Dennis’ mormor og morfar ‘opfandt’ vist konceptet om at benytte rummet som t√łrrestue – og det giver fantastisk god mening, da der er varmt dernede hele tiden! Rummet lader til at v√¶re ‘parkeringspladsen’ for al r√łrf√łring i form af radiatorer og vandledning, s√• alle r√łr fungerer n√¶rmest som mini-radiatorer, og hj√¶lper til at holde en konstant temperatur i rummet, selv om vinteren, og med √•bent vindue. Bonus!

Jeg havde egentlig ikke de store planer om, at g√łre noget ved rummet lige nu. Med alle de projekter vi har – og har haft henover sommeren, s√• l√• det faktisk temmelig fjernt i mit sind. Men… i takt med at min milj√łbevidsthed langsomt har udviklet sig sidel√łbende med haveanl√¶g henover sommeren, s√• fik jeg pludselig set mig gal p√• rummet – d√©t rum :D Milj√łbevidstheden har jeg s√•m√¶nd hele tiden haft, men det blev forst√¶rket af at f√• en have (d√©n have har l√¶rt mig meget!). Jeg er p√• ingen m√•de fanatisk, men jeg t√¶nker p√• milj√ł, fremtid og biodiversitet. Det er ogs√• t√¶nkt ind i haven: jeg n√¶gter nogen som helst form for brug af plastik i min have (taget p√• orangeriet er dog fremstillet af genanvendt plast), jeg genbruger tr√¶ fra gamle stakitter og hegn til nye blomsterbede og jeg har t√¶nkt et t√łrrestativ (indtil videre interimistisk, men brugbart!) ind i haven, fordi jeg n√¶gter at bruge vores t√łrretumbler. Jeg har regnet p√• det; det koster 10kr pr. gang at bruge det sp√łgelse! Jeg fik en efterregning p√• str√łm i Aalborg-lejligheden da jeg flyttede herop, og fattede ikke umiddelbart hvorfor. Men jeg havde en t√łrretumbler fuldst√¶ndig magen til derude – s√• jeg l√¶rte det p√• den h√•rde m√•de! Milj√łbelastningen ved brug af s√•dan √©n, beh√łver vi vist slet ikke komme ind p√•.

For at det hele ikke skal lyde alt for ‘frelst’, s√• er der naturligvis ogs√• det praktiske aspekt i hele historien: vinteren er jo p√• vej. Og jeg er fuldkommen klar over, at man sagtens kan t√łrre t√łj udenfor om vinteren! Helt med p√• den – det tager bare lidt l√¶ngere tid om at t√łrre :) MEN – n√•r jeg engang f√•r mig et rigtigt job igen, s√• kan jeg ikke rigtig se mig selv st√• og vaske t√łj fx kl. 17 om eftermiddagen, for at skulle ud af k√¶lderd√łren, op af trappen og ud i haven for at h√¶nge det op 1,5 time senere (ca.), og i worst case senario, i bulderm√łrke. Og m√•ske endda sne og frost. Og muligvis v√¶re n√łdsaget til at lade det h√¶nge hele natten (Hirtshals, you know!), og hente ind igen n√¶ste morgen og alt det d√©r jazz… no, not gonna happen. Kunne langt bedre lade sig g√łre, hvis man havde en lille altan eller lignende, eller bare noget der var lidt mere i ly om natten, hvilket vi ikke har i √łjeblikket (hall√łj Hr. Pergola! Jeg gl√¶der mig til at bygge dig til for√•ret!). T√łrrestue er vejen frem – og jeg har √©n, s√• den skal selvf√łlgelig bruges :)

Dennis stod og skulle p√• kursus i en uge alligevel, s√• jeg t√¶nkte, at jeg da nok lige kunne fixe t√łrrestuen lidt op og dermed holde mig selv besk√¶ftiget med et rask lille projekt! S√• det gjorde jeg – as pr. usual :D
Dennis og jeg fik t√łmt hele rummet i en weekend – og manner, der r√łg meget ud! Jeg vidste p√• forh√•nd, at der er det fineste murv√¶rk inde bag laget af tr√¶ og flamingo, s√• jeg vidste hvad jeg havde at arbejde med. Men jeg havde ogs√• besluttet p√• forh√•nd, at selvom mur er p√¶nt, s√• var det altser for m√łrkt og trangt nede i det rum. Men eftersom at det er lokaliseret i en k√¶lder og er, ja… en t√łrrestue… og rummet vil blive udsat for fugt og damp (b√•de brusebade i rummet ved siden af, og selvf√łlgelig vasket√łjet som skal t√łrre) s√• havde jeg bestemt mig for, at maling er no-go. Rummet skal kunne ‘√•nde’, s√• jeg ville g√łre det samme som jeg gjorde med bagv√¶ggen i drivhuset; murv√¶rket skulle kalkes hvidt! Men det er s√• bestemt ogs√• en process (skal jeg da lige love for!):

Alt tr√¶ og underliggende flamingo blev revet ned, og v√¶ggene skulle bankes fri for gammelt og l√łst puds. Allerede d√©r starter man et v√¶rre svineri, men heldigvis skulle gulvt√¶ppet ligeledes skiftes, s√• jeg lod det lille som ekstra ‘beskyttelse’. Gulvet er st√łbt, og jeg vidste p√• forh√•nd at kalkning giver et endnu v√¶rre svineri, og ikke er til at f√• af igen, n√•r det f√łrst er kommet p√• – s√• t√¶nk masser af afd√¶kning, hvis det er noget I selv vil give jer i kast med p√• et tidspunkt i livet!

The whitewash has begun! Som n√¶vnt; et mega arbejde! Hvad jeg har fravalgt at medtage i denne post er, at jeg inden jeg gik i gang med kalkningen, har spartlet loftet og malet det hvidt med regul√¶r loft-maling. Lyder enkelt, men det var rent ud sagt en helveds-process, da det er neds√¶nket med gipsplader som flere steder var revnet over tid. Der var et stort gab rundt i hele kanten af loftet, s√• der er genanvendt br√¶dder fra v√¶ggene som en ‘border’ hele vejen rundt i loftet til at afd√¶kke – disse br√¶dder blev selvf√łlgelig ogs√• malet hvide. Jeg havde ligeledes pillet alt isolering af alle vandr√łr som l√łber derinde, og havde ogs√• fundet et ut√¶t r√łr, som Dennis fik skiftet i al hast en aften han kom hjem – s√• jeg sender stadig glade tanker til vores nabo som er VVS-mand, og havde lige pr√¶cis den stump liggende, som vi skulle bruge! Alle vandr√łr er derefter malet hvide ogs√•, for bedre at ‘falde ind i v√¶ggene’.

Kalkning af en ubehandlet murstensv√¶g er sin egen sag – v√¶ggene her fik 3 omgange, f√łr at det d√¶kkede helt. Og fordi pudset var faldet ud flere steder, m√•tte stenene fuges p√• ny inden og undervejs, s√• jeg fik en ensartet v√¶g uden huller. Det er h√•rdt for kroppen at kalke s√• meget – det er ikke som at male. Men i sidste ende ville det v√¶re det hele v√¶rd! Jeg sparede absolut ikke p√• kalken, men endte op med alligevel kun at bruge √©n 10kg-spand af Cempexo, til et rum p√• omtrent 12 m2. Fordelen er, at det desuden er virkelig billigt, milj√łrigtigt og lugtfri :D Biledet herunder er fra 1. omgang kalkning.

Da v√¶ggene endeligt var blevet kalket hvide, kunne oprydningen endeligt begynde! Hele processen gav et st√łrre reng√łringsarbejde, da der selvf√łlgelig var sl√¶bt alverdens st√łv og partikler ud i badev√¶relset og fordelingsgangen, s√• d√©n reng√łring tog en god dags tid. Det gamle (grimme og slidte!) gulvt√¶ppe som l√• i rummet blev smidt af h√¶kkenfelt til, og vi k√łrte i Bauhaus hvor jeg k√łbte en 3 m stump af deres absolut billigste gulvt√¶ppe i knaldsort – bredden passede jo perfekt med rummet, s√• det var derfor absurd billigt siden jeg kun skulle koncentrere mig om at f√• den rigtige l√¶ngde :) Gulvt√¶ppet blev monteret, og der blev sat en ny (sort!) t√łrreline op – sat op med kroge direkte i v√¶ggen, og i √©n l√¶ngde – ikke enkelte liner. S√• hvor jeg f√łr kun havde to liner, valgte jeg at tr√¶kke 3 baner, s√• jeg har i alt 12 m t√łrreplads :) Der er desuden monteret bardun-strammere i hver sin ende af linen, s√• jeg over tid kan stramme den op, hvis den skulle g√• hen og blive lidt for slap :)
Og vores t√łrrestue ser nu s√•dan her ud:

Det var hele tiden planen at rummet skal være absolut sparsomt indrettet så det er nemt at komme til, men der var en enkelt skænk som må opbevares dernede, indtil vi får skilt os af med den (svigermor vil vist gerne have den).
Stolen er sat derned med tanke om, at jeg godt kunne bruge rummet til wellness i miniformat – dvs. fodbade, ansigtsmasker, neglelak og den slags jazz! Overraskende nok, er der faktisk super hyggeligt dernede – og stadig dejligt lunt! Og jeg kan med det samme n√¶vne, at jeg allerede HAR brugt rummet til selvforplejning – og det var sk√łnt! Det er det fjerneste rum i huset, s√• man er HELT i fred :D Jeg har desuden sat en transportabel lille bluetooth-h√łjtaler dernede, s√• man kan afspille lidt bl√łd musik til Spa-days – ja, well, jeg er et luksus-dyr :D

Men jeg er ikke f√¶rdig dernede endnu… For faktisk skal stolen p√• et tidspunkt vige pladsen for ET BADEKAR!

Yes – det kommer til at ske! Jeg fatter ikke hvorfor ingen f√łr har t√¶nkt det (og b√•de tidligere og nuv√¶rende ejere studsede ogs√• en del over ideen), men det er jo fuldkommen oplagt i min optik! Forestil jer et fritst√•ende badekar dernede langs endev√¶ggen :D
Det kr√¶ver ganske vist l√¶gning af m√•ske flisegulv, og tr√¶kning af nye r√łr, men Dennis har fortalt mig alle de tekniske detaljer, og har overbevist mig om, at det er fuldkommen DO-ABLE – og der vil stadig v√¶re masser af plads til at t√łrre t√łj! ;)

For-arbejdet er gjort, og jeg er sv√¶rt tilpas med rummets funktion som det er lige nu – √ėjenb√¶ #1 er elimineret, og vi har siden da – stolt – inviteret alle g√¶ster ned for at se det :D Og jeg klarede det p√• kun 6 dage, og de samlede udgifter for alle materialer til projektet, n√•ede kun op omkring 900kr :D