Vi har det vist allesammen, os der bor i villaerne, store eller smĂ„ lejligheder, ja selv i nybyggede huse! Jeg aner ikke hvorfor, men der er bare altid ‘dĂ©t rum!’. Det der rum, hvor al ragelse og brokkenski’ havner – lidt ligesom rodeskuffen i kĂžkkenet; man aner ikke hvad man lige skal stille op med den der dims, sĂ„ den ryger bare derned, til bedre tider. Eller til man finder overskuddet til at gĂžre noget ved det – if it ever happens. Jeg har 2 af den slags rum. Jeg har sĂ„mĂŠnd ogsĂ„ rodeskuffen, omend det er en kasse. PĂ„ kĂžkkenbordet. Til bedre tider, hvor vi fĂ„r lavet dĂ©t dĂ©r nye kĂžkken, og fĂ„r os en ĂŠgte rodeskuffe! Men det er rummet, det skal handle om… ØjenbĂŠ #1. TĂžrrestuen! Og nu skal I fĂ„ lov til at se noget virkelig grimt! :D

Det her er vores tĂžrrestue. Jep – it ain’t pretty! VĂŠrelset ligger i forbindelse med badevĂŠrelset i kĂŠlderen. Som desuden er vores eneste badevĂŠrelse, hvilket er fuldkommen fint! Jeg har forklaret det fĂžr, men der er det sĂŠrlige ved at bo i en 50’er villa, at man har den slags: badevĂŠrelse uden toilet! Vi har to toiletter; et i stueplan, og 1 i kĂŠlderen (som jeg ogsĂ„ har frisket op). Det triste i denne situation er, at Dennis’ mor har renoveret badevĂŠrelset i hendes tid i huset (husk at Dennis er 3. generation i dette hus) sĂ„ det stĂ„r rigtig fint og funktionelt :) BadevĂŠrelset huser for Ăžvrigt ogsĂ„ vaskemaskinen og tĂžrretumbler, som er ‘gemt vĂŠk’ pĂ„ fineste vis bag en skabslĂ„ge. Derfor har man valgt ikke at have toilet i badevĂŠrelset. Men rummet i forbindelse med det her badevĂŠrelse, blev der aldrig gjort noget ved. Da huset blev bygget i noget-der-ligner-Kong-Volmers-tid, havde man Ă„benbart tiltĂŠnkt rummet som en sauna – deraf alt trĂŠet pĂ„ vĂŠggene. Hvad der er gĂ„et galt i processen kan ingen svare pĂ„ – det har bare i mere end 70 Ă„r (really?!) stĂ„et og set sĂ„dan ud. Dennis’ mormor og morfar ‘opfandt’ vist konceptet om at benytte rummet som tĂžrrestue – og det giver fantastisk god mening, da der er varmt dernede hele tiden! Rummet lader til at vĂŠre ‘parkeringspladsen’ for al rĂžrfĂžring i form af radiatorer og vandledning, sĂ„ alle rĂžr fungerer nĂŠrmest som mini-radiatorer, og hjĂŠlper til at holde en konstant temperatur i rummet, selv om vinteren, og med Ă„bent vindue. Bonus!

Jeg havde egentlig ikke de store planer om, at gĂžre noget ved rummet lige nu. Med alle de projekter vi har – og har haft henover sommeren, sĂ„ lĂ„ det faktisk temmelig fjernt i mit sind. Men… i takt med at min miljĂžbevidsthed langsomt har udviklet sig sidelĂžbende med haveanlĂŠg henover sommeren, sĂ„ fik jeg pludselig set mig gal pĂ„ rummet – dĂ©t rum :D MiljĂžbevidstheden har jeg sĂ„mĂŠnd hele tiden haft, men det blev forstĂŠrket af at fĂ„ en have (dĂ©n have har lĂŠrt mig meget!). Jeg er pĂ„ ingen mĂ„de fanatisk, men jeg tĂŠnker pĂ„ miljĂž, fremtid og biodiversitet. Det er ogsĂ„ tĂŠnkt ind i haven: jeg nĂŠgter nogen som helst form for brug af plastik i min have (taget pĂ„ orangeriet er dog fremstillet af genanvendt plast), jeg genbruger trĂŠ fra gamle stakitter og hegn til nye blomsterbede og jeg har tĂŠnkt et tĂžrrestativ (indtil videre interimistisk, men brugbart!) ind i haven, fordi jeg nĂŠgter at bruge vores tĂžrretumbler. Jeg har regnet pĂ„ det; det koster 10kr pr. gang at bruge det spĂžgelse! Jeg fik en efterregning pĂ„ strĂžm i Aalborg-lejligheden da jeg flyttede herop, og fattede ikke umiddelbart hvorfor. Men jeg havde en tĂžrretumbler fuldstĂŠndig magen til derude – sĂ„ jeg lĂŠrte det pĂ„ den hĂ„rde mĂ„de! MiljĂžbelastningen ved brug af sĂ„dan Ă©n, behĂžver vi vist slet ikke komme ind pĂ„.

For at det hele ikke skal lyde alt for ‘frelst’, sĂ„ er der naturligvis ogsĂ„ det praktiske aspekt i hele historien: vinteren er jo pĂ„ vej. Og jeg er fuldkommen klar over, at man sagtens kan tĂžrre tĂžj udenfor om vinteren! Helt med pĂ„ den – det tager bare lidt lĂŠngere tid om at tĂžrre :) MEN – nĂ„r jeg engang fĂ„r mig et rigtigt job igen, sĂ„ kan jeg ikke rigtig se mig selv stĂ„ og vaske tĂžj fx kl. 17 om eftermiddagen, for at skulle ud af kĂŠlderdĂžren, op af trappen og ud i haven for at hĂŠnge det op 1,5 time senere (ca.), og i worst case senario, i buldermĂžrke. Og mĂ„ske endda sne og frost. Og muligvis vĂŠre nĂždsaget til at lade det hĂŠnge hele natten (Hirtshals, you know!), og hente ind igen nĂŠste morgen og alt det dĂ©r jazz… no, not gonna happen. Kunne langt bedre lade sig gĂžre, hvis man havde en lille altan eller lignende, eller bare noget der var lidt mere i ly om natten, hvilket vi ikke har i Ăžjeblikket (hallĂžj Hr. Pergola! Jeg glĂŠder mig til at bygge dig til forĂ„ret!). TĂžrrestue er vejen frem – og jeg har Ă©n, sĂ„ den skal selvfĂžlgelig bruges :)

Dennis stod og skulle pĂ„ kursus i en uge alligevel, sĂ„ jeg tĂŠnkte, at jeg da nok lige kunne fixe tĂžrrestuen lidt op og dermed holde mig selv beskĂŠftiget med et rask lille projekt! SĂ„ det gjorde jeg – as pr. usual :D
Dennis og jeg fik tĂžmt hele rummet i en weekend – og manner, der rĂžg meget ud! Jeg vidste pĂ„ forhĂ„nd, at der er det fineste murvĂŠrk inde bag laget af trĂŠ og flamingo, sĂ„ jeg vidste hvad jeg havde at arbejde med. Men jeg havde ogsĂ„ besluttet pĂ„ forhĂ„nd, at selvom mur er pĂŠnt, sĂ„ var det altser for mĂžrkt og trangt nede i det rum. Men eftersom at det er lokaliseret i en kĂŠlder og er, ja… en tĂžrrestue… og rummet vil blive udsat for fugt og damp (bĂ„de brusebade i rummet ved siden af, og selvfĂžlgelig vasketĂžjet som skal tĂžrre) sĂ„ havde jeg bestemt mig for, at maling er no-go. Rummet skal kunne ‘Ă„nde’, sĂ„ jeg ville gĂžre det samme som jeg gjorde med bagvĂŠggen i drivhuset; murvĂŠrket skulle kalkes hvidt! Men det er sĂ„ bestemt ogsĂ„ en process (skal jeg da lige love for!):

Alt trĂŠ og underliggende flamingo blev revet ned, og vĂŠggene skulle bankes fri for gammelt og lĂžst puds. Allerede dĂ©r starter man et vĂŠrre svineri, men heldigvis skulle gulvtĂŠppet ligeledes skiftes, sĂ„ jeg lod det lille som ekstra ‘beskyttelse’. Gulvet er stĂžbt, og jeg vidste pĂ„ forhĂ„nd at kalkning giver et endnu vĂŠrre svineri, og ikke er til at fĂ„ af igen, nĂ„r det fĂžrst er kommet pĂ„ – sĂ„ tĂŠnk masser af afdĂŠkning, hvis det er noget I selv vil give jer i kast med pĂ„ et tidspunkt i livet!

The whitewash has begun! Som nĂŠvnt; et mega arbejde! Hvad jeg har fravalgt at medtage i denne post er, at jeg inden jeg gik i gang med kalkningen, har spartlet loftet og malet det hvidt med regulĂŠr loft-maling. Lyder enkelt, men det var rent ud sagt en helveds-process, da det er nedsĂŠnket med gipsplader som flere steder var revnet over tid. Der var et stort gab rundt i hele kanten af loftet, sĂ„ der er genanvendt brĂŠdder fra vĂŠggene som en ‘border’ hele vejen rundt i loftet til at afdĂŠkke – disse brĂŠdder blev selvfĂžlgelig ogsĂ„ malet hvide. Jeg havde ligeledes pillet alt isolering af alle vandrĂžr som lĂžber derinde, og havde ogsĂ„ fundet et utĂŠt rĂžr, som Dennis fik skiftet i al hast en aften han kom hjem – sĂ„ jeg sender stadig glade tanker til vores nabo som er VVS-mand, og havde lige prĂŠcis den stump liggende, som vi skulle bruge! Alle vandrĂžr er derefter malet hvide ogsĂ„, for bedre at ‘falde ind i vĂŠggene’.

Kalkning af en ubehandlet murstensvĂŠg er sin egen sag – vĂŠggene her fik 3 omgange, fĂžr at det dĂŠkkede helt. Og fordi pudset var faldet ud flere steder, mĂ„tte stenene fuges pĂ„ ny inden og undervejs, sĂ„ jeg fik en ensartet vĂŠg uden huller. Det er hĂ„rdt for kroppen at kalke sĂ„ meget – det er ikke som at male. Men i sidste ende ville det vĂŠre det hele vĂŠrd! Jeg sparede absolut ikke pĂ„ kalken, men endte op med alligevel kun at bruge Ă©n 10kg-spand af Cempexo, til et rum pĂ„ omtrent 12 m2. Fordelen er, at det desuden er virkelig billigt, miljĂžrigtigt og lugtfri :D Biledet herunder er fra 1. omgang kalkning.

Da vĂŠggene endeligt var blevet kalket hvide, kunne oprydningen endeligt begynde! Hele processen gav et stĂžrre rengĂžringsarbejde, da der selvfĂžlgelig var slĂŠbt alverdens stĂžv og partikler ud i badevĂŠrelset og fordelingsgangen, sĂ„ dĂ©n rengĂžring tog en god dags tid. Det gamle (grimme og slidte!) gulvtĂŠppe som lĂ„ i rummet blev smidt af hĂŠkkenfelt til, og vi kĂžrte i Bauhaus hvor jeg kĂžbte en 3 m stump af deres absolut billigste gulvtĂŠppe i knaldsort – bredden passede jo perfekt med rummet, sĂ„ det var derfor absurd billigt siden jeg kun skulle koncentrere mig om at fĂ„ den rigtige lĂŠngde :) GulvtĂŠppet blev monteret, og der blev sat en ny (sort!) tĂžrreline op – sat op med kroge direkte i vĂŠggen, og i Ă©n lĂŠngde – ikke enkelte liner. SĂ„ hvor jeg fĂžr kun havde to liner, valgte jeg at trĂŠkke 3 baner, sĂ„ jeg har i alt 12 m tĂžrreplads :) Der er desuden monteret bardun-strammere i hver sin ende af linen, sĂ„ jeg over tid kan stramme den op, hvis den skulle gĂ„ hen og blive lidt for slap :)
Og vores tÞrrestue ser nu sÄdan her ud:

Det var hele tiden planen at rummet skal vÊre absolut sparsomt indrettet sÄ det er nemt at komme til, men der var en enkelt skÊnk som mÄ opbevares dernede, indtil vi fÄr skilt os af med den (svigermor vil vist gerne have den).
Stolen er sat derned med tanke om, at jeg godt kunne bruge rummet til wellness i miniformat – dvs. fodbade, ansigtsmasker, neglelak og den slags jazz! Overraskende nok, er der faktisk super hyggeligt dernede – og stadig dejligt lunt! Og jeg kan med det samme nĂŠvne, at jeg allerede HAR brugt rummet til selvforplejning – og det var skĂžnt! Det er det fjerneste rum i huset, sĂ„ man er HELT i fred :D Jeg har desuden sat en transportabel lille bluetooth-hĂžjtaler dernede, sĂ„ man kan afspille lidt blĂžd musik til Spa-days – ja, well, jeg er et luksus-dyr :D

Men jeg er ikke fĂŠrdig dernede endnu… For faktisk skal stolen pĂ„ et tidspunkt vige pladsen for ET BADEKAR!

Yes – det kommer til at ske! Jeg fatter ikke hvorfor ingen fĂžr har tĂŠnkt det (og bĂ„de tidligere og nuvĂŠrende ejere studsede ogsĂ„ en del over ideen), men det er jo fuldkommen oplagt i min optik! Forestil jer et fritstĂ„ende badekar dernede langs endevĂŠggen :D
Det krĂŠver ganske vist lĂŠgning af mĂ„ske flisegulv, og trĂŠkning af nye rĂžr, men Dennis har fortalt mig alle de tekniske detaljer, og har overbevist mig om, at det er fuldkommen DO-ABLE – og der vil stadig vĂŠre masser af plads til at tĂžrre tĂžj! ;)

For-arbejdet er gjort, og jeg er svĂŠrt tilpas med rummets funktion som det er lige nu – ØjenbĂŠ #1 er elimineret, og vi har siden da – stolt – inviteret alle gĂŠster ned for at se det :D Og jeg klarede det pĂ„ kun 6 dage, og de samlede udgifter for alle materialer til projektet, nĂ„ede kun op omkring 900kr :D